Wat is massage?

De kracht van massage

Stand op de lotusbeurs
Stand met massage op de Lotusbeurs

Uit de natuurlijke behoefte aangeraakt te worden, is de massage als therapie ontstaan. De eerste literatuur over massage stamt uit China. Vanuit het Verre Oosten kwam het masseren naar het Midden Oosten en zo verder naar Europa en de rest van de wereld.

Massage is een helende kunst. Het is een ontmoeting, een aanraking, van mens tot mens op een zuivere manier. Zonder aanraking kunnen we eigenlijk niet, maar in deze haastige wereld staan we niet stil bij onszelf en bij wat we nodig hebben. Aanraking, massage, helpt je om weer contact te maken met je lichaam, om te luisteren naar wat je lichaam zegt en zo het leven met al zijn spanningen beter aan te kunnen.

Masseren is gebruik maken van de tastzin. De tast is het zintuig dat je het eerst ontwikkelt. Het is het zintuig dat je het vermogen geeft om te voelen. Het is ook het zintuig dat je het eerst lijkt kwijt te raken in ons dagelijkse leven binnen de maatschappij. De meeste indrukken doe je op via de ogen en oren, door het werken met computers en het kijken naar televisie.

Toch worden natuurlijke handelingen zoals wrijven, drukken en kneden wel door jezelf toegepast als je pijn of stijfheid voelt in spieren of gewrichten. Je bent dan eigenlijk al bezig massagetechnieken toe te passen, zij het meestal onbewust. De handen gaan als het ware automatisch naar de pijnlijke plek. Ook een moeder die haar kind troost, houdt haar kind vast en raakt het aan. Omdat niet alle plekken van het lichaam even gemakkelijk bereikbaar zijn hebben we soms een ander nodig om een bepaalde plek te masseren.

De natuur heeft de huid en de lagen eronder zo gemaakt dat ze zintuiglijke waarnemingen kunnen ontvangen en doorgeven. De huid en onderhuids bindweefsel zijn in staat de aanraking door te seinen naar de rest van het lichaam. Dat maakt dat massage de werking van klieren, spieren, gewrichten, organen en zenuwen kan verbeteren. Massage activeert het immuunstelsel en vergroot de weerbaarheid tegen ziekten, werkt pijnverlichtend, stimuleert de bloedsomloop en ondersteunt de lymfestroom waarmee gifstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Massage kan een ontspannend effect hebben en tevens opwekkend en stimulerend zijn. Massage verzacht spanningen, versoepelt en ontspant spieren. Massage verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en slapeloosheid.