Polyamorie

Polyamorie zo oud als de mensheid

Wat is polyamorie?

Polyamorie staat voor een levenswijze waarbij erkend wordt dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Deze liefde uit zich in relaties waarbij vriendschap, intimiteit, een emotionele band, spirituele verbondenheid en/of seksualiteit ingrediënten zijn.

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met gevoelens voor een ander. Bij jezelf en of bij je partner. Wat doe je hiermee, hoe ga je hiermee om? Durf je open en eerlijk te zijn of leef je met geheimen?
Polyamorie is de hogeschool van de liefde. Zeker niet iets wat wij willen promoten als de ideale leefstijl, maar omdat het bij het menszijn kan horen, willen wij hier ruimte en aandacht aan geven.

Als ervaringsdeskundige wil ik graag mijn ervaringen op het gebied van de liefde in meervoud, zoals emeritus hoogleraar emancipatiekunde Groningen Iteke Weeda dit zo mooi benoemt, met andere mensen delen.

Al op heel jonge leeftijd boeide mij alles wat met seksualiteit en relaties te maken heeft. Ik had zelf weinig taboes en wist goed wat ik wel of niet wilde op dit gebied. Nooit maakte ik me druk over het feit dat ik verliefd op de gymjuf was, met meisjes vrijde en tegelijkertijd verliefd op twee jongens was.
Vanaf mijn 23ste werd ik mij pas echt bewust dat er in mijn hart de ruimte was en is om van meerdere mensen tegelijk te houden. Op dat moment was ik al vijf jaar getrouwd. Het houden van meerdere mensen betrof zowel mannen als vrouwen en soms ook stellen.

Als je je geen dwaasheid kunt herinneren
die je uit liefde hebt begaan,
dan heb je nooit echt liefgehad.
Shakespeare

Van mijn 28ste tot mijn 39ste levensjaar heb ik van alles meegemaakt en uitgeprobeerd op het vlak van de erotiek en de liefde. Verreweg het meeste met heel veel plezier en volle overgave. Aangezien de seksuele energie makkelijk bij mij kan stromen en ik geen jaloezie ken, loop ik niet tegen een aantal problemen aan waar veel mensen juist wel tegenaan lopen.
Ook van het swingersleven geniet ik al jaren ten volle. Jan en ik gaan graag naar de prachtige parenclub Fun4Two in Moordrecht, liefst samen met intieme vrienden.
Het leven leven met meerdere geliefden varieerde van grote hoogtepunten tot diepe dalen. Bij sommige (ex)geliefden bloeit mijn hart nog steeds op als ik ze spreek. Soms maakten mensen ook respectloos misbruik van de situatie, met blijvende schade van dien.

In 2009 is de ware liefde, in de vorm van Jan Tromp, in mijn leven gekomen. Nota bene van drie huizen verder. de eerste vier jaar concentreerde onze liefde zich op elkaar. De stabiliteit en het respect binnen onze relatie geeft nu ruimte om diepere verbindingen met anderen aan te gaan. We doen dit gezamenlijk en steunen elkaar met hart en ziel. 3 Maart 2014 zijn we in het huwelijk getreden met onze polyamoriebruiloft. Endemol volgt ons vanaf onze trouwdag gedurende twee jaar.

Leonie Linssen omschrijft heel pakkend dat je pas succesvol ‘poly’ kunt zijn als je een succesvolle monogame relatie kunt hebben. De vraag die dan logischerwijs ontstaat is of er bij een geslaagde ‘mono’ relatie nog behoefte zal zijn aan een ‘poly’relatievorm. Relaties krijgen, hebben en onderhouden is al een kunst op zich. Laat staan als er meerdere relaties in je leven komen. Al dan niet gewenst. Hoe hou je al die ballen in de lucht, hoe ga je ermee om als jezelf ‘mono’ bent en je partner ‘poly’? Al dit soort vragen komen ter sprake onder anderen in de polyamoriecafés.

Meer informatie over polyamorie is te vinden op www.polyamorie.nl. Ook de nieuwsbrief van Leonie Linssen is zeer de moeite waard, evenals haar sites op de links pagina.

In een samenleving waarin mensen behoefte hebben aan vooruitgang
Is het van essentieel belang dat ze vrijheid bezitten

Dalai Lama

Er zijn meerdere Facebook groepen op het gebied van polyamorie en vrije liefde. De meesten zijn besloten groepen. Mail ons via Facebook en we kunnen je uitnodigen.

Als ik in zijn of haar ogen ga verdrinken
Mijn hart zich opent en wij zacht vervloeien
Pupillen groot en ogen blinken
Waarom zou mijn partner zich daar mee bemoeien

Mijn lief die weet
Dat hij voor mij onmisbaar is
Dat ik hem geen moment vergeet
Met onze liefde is niets mis

Ik hou van mensen, man en vrouw
Vriendschap, soms met een beetje meer
Mijn lief ben ik voor altijd trouw
Mijn basis telkens weer

Geen etiket voor mij
Mono, poly, hetero of bi
Met mijn maatje aan mijn zij
Versmelt ik met wie ik werkelijk zie

Al wat ik vraag is respect voor wie ik ben
Liefde kent geen agressiviteit
Zachtheid en verbinding is waar ik mij in herken
Dan open ik mijn hart pas wijd

Helene