Seksuele gezondheid

Altijd fijn, het berichtje van de GGD dat alle soa testen in orde zijn. En ja, ik ga het hier over hebben.
Soa’s is iets wat iedereen aangaat mensen. Zelfs het ongeboren kind gaat dit wat aan. De laatste maanden heb ik diverse dames mogen masseren die onvruchtbaar geworden zijn door een chlamydia infectie. In een serieel monogame levensstijl. Oftewel, ze leefden monogaam, maar hebben wel diverse partners gehad na elkaar. Nooit getest. Met gevolg een pittig IVF traject, al dan niet met goed resultaat.
De cijfers over vreemdgaan verschillen, maar lijken toch rond de 50 procent minimaal te liggen. Ik denk zelf dat het nog een stuk hoger ligt. Wie zegt dat jouw partner niet vreemdgaat? En wie zegt dat hij of zij dat veilig doet? En ondanks het gebruik van condooms kun je toch een soa oplopen. Daarom ben ik zo voor om eerlijk zijn tegen elkaar. Je bent ook verantwoordelijk voor de gezondheid van je partner op seksueel gebied.
Bijna alle soa’s zijn schadelijk voor het ongeboren kind en anders wel tijdens de geboorte. Momenteel lees ik het boek; Bedrog van Kate Figes. Wanneer gaan mannen vooral vreemd, als hun partner zwanger is en net na de bevalling. Keiharde cijfers en ik zie het ook in mijn eigen praktijk. Gelukkig steeds vaker met instemming van de moeder (in spé), dan heb ik er geen moeite mee. Het goede van Kate haar boek vind ik dat ze totaal geen oordeel heeft over vreemdgaan. Waarom uit elkaar gaan, kijk wat er mis is gegaan en ga in gesprek erover. Maar dat terzijde.
En dan hoor ik bij de GGD dat vanaf 2015 het testen op soa niet meer gratis is. Waarschijnlijk moet je naar je eigen huisarts en gaat het van je eigen risico af. Niet iedereen wil naar zijn eigen huisarts hiervoor. Of kan het betalen. De aantallen van soa’s nemen nog steeds toe, zelfs HIV neemt toe omdat mensen denken dat er een pilletje voor is. Vanuit het buitenland komt een gonorroe type deze kant op wat resistent is tegen antibiotica, niet te behandelen dus. Das fijn, de rest van je leven een druiper.
En dan post ik iets op een besloten forum en dan wordt ik afgeschoten omdat het alleen voor swingers zou gelden. Ik denk dat swingers er juist veel bewuster mee omgaan dan de gemiddelde burger. Ben je op een feestje geweest en iemand blijkt achteraf wat te hebben, dan wordt je netjes op de hoogte gesteld. Als je stellen vraagt of ze wel eens een soa gehad hebben geven ze daar eerlijk antwoord op. En ja, het is een risico. Voor mij haalt dat veel plezier weg helaas.
Jan en ik zijn geen veelswingers en tot nu toe hebben we altijd mazzel gehad (of een goede weerstand). Toch is het altijd fijn te horen als de tests weer ok zijn.
Soa’s zijn een risicofactor bij alle seksualiteit, hetero, homo, jong en oud. Vrijen kan iets prachtigs zijn, daarom blijf ik mij kwetsbaar en open opstellen op dit gebied. Maar gebruik alsjeblieft je verstand!
Heb jij of je partner wisselende contacten of heb je een nieuwe relatie, laat je allemaal testen is mijn advies.
Ik moest het even kwijt…